Prečo ABS plasty neobsahujúce PVC?

Legislatíva EÚ obsahuje ustanovenia, ktoré umožňujú členským štátom prijať opatrenia voči konkrétnym výrobkom z dôvodu ochrany zdravia ľudí, životného prostredia a pod. v osobitných odôvodnených prípadoch. SR mohla prijať kompromisné riešenie - zákaz takých komodít, ktoré by spôsobovali problémy vo voľnom obchode. Podobne postupuje Dánsko (obmedzuje spaľovanie PVC a ak jeho recyklácia nie je možná, musí byť nahradené inou látkou) a Švajčiarsko (zákaz používať obaly z PVC na plnenie minerálnych vôd).

 

Európsky parlament prijal 3. 4. 2001 rezolúciu, ktorá stanovuje mnoho prísnych opatrení, napr. nahradenie PVC v rôznych produktoch (§ 4), urýchlenú náhradu mäkčeného PVC (§ 5) a nepoužívanie stavebných materiálov z PVC v budovách s vysokým rizikom požiaru (§ 6).

Je pravda, že dosiaľ žiadna krajina neprijala taký striktný zákaz PVC, ako obsahoval náš zákon o odpadoch. Ale to nemôže byť racionálny dôvod na to, aby sa takýto zákaz zrušil, keď existuje dostatok argumentov podložených analýzami o škodlivosti PVC, ktoré má odborná verejnosť k dispozícii. Subjektívny názor, ktorý nie je podložený kvalifikovanými analýzami, o nepriaznivých ekonomických dôsledkoch na hospodárstvo, nemôže doslova prevalcovať environmentálny aspekt PVC.

K výroku "nereálnosť požiadavky náhrady PVC inými materiálmi" uvádzame niektoré konkrétne príklady zo sveta:

V júni 1987 nemecké mesto Bielefeld úradne zakázalo používanie PVC vo verejných budovách. Do dvoch rokov zaznamenali 90 % náhradu PVC v odvetví výstavby. Alternatívy PVC demonštrujú lepšiu kvalitu a znižujú rozpočet na opravy.

Zákazy a rôzne obmedzenia používania PVC platia v 274 mestách a obciach a v 6 spolkových krajinách SRN, v mnohých mestách a obciach Holandska, Rakúska, severských štátov Európy, Španielska, Veľkej Británie, Japonska a USA.

Dve najväčšie švédske stavebné spoločnosti (JM a Sveska Bostder) oznámili, že prestávajú používať PVC.

Viedeň už od r. 1989 preferuje nhrádzanie PVC inými materiálmi. Firma Mischek ZT GmbH nepoužíva PVC v stavebníctve, pričom náklady sa nezvýšili viac ako o 10 %.

Olympijské hry 2000 v Sydney sa konali v areáloch, v ktorých sa použitie PVC pri výstavebe zredukovalo o 80 % a bolo by minimalizované ešte viac, keby neboli v platnosti staré vyhlášky, ktoré vyžadovali výrobky z PVC. Ak by nebolo zastaraných predpisov, bola by olympijská dedina úplne bez PVC.

Japonské ministerstvo výstavby vyzvalo ministerstvá, agentúry a mestá k využívaniu ekokáblov pri výstavbe vo verejnom sektore. Ekokáble sú ľahko recyklovateľné a netoxické.

Mnohé krajiny zakázali predaj hračiek z PVC pre deti do 3 rokov (Rakúsko, Dánsko, Švédsko, Grécko aj Slovensko).

Vo Švajčiarsku v r. 1992 zakázali používať PVC na obaly minerálnych vôd.

Kanada zakázala rôzne druhy obalov z PVC.

V Rakúsku je DEHP (di-2-ethylhexylftalát) zakázané používať na obaly, ktoré majú priamy kontakt s potravinami.

Dánsko r. 1999 prijalo daň z predaja PVC a jeho škodlivých prísad. Obmedzujú aj spaľovanie PVC. V prípadoch, kde je recyklácia nemožná alebo problematická, PVC musí byť nahradené inou látkou.

Spoločnosť Anglian Water používa potrubia z PE alebo zo železa, nedovolí v nových kanalizačných systémoch používať rúry z PVC.

Vodný a kanalizačný systém novej mestskej výstavby v Leidche Rijn (Holandsko) je úplne bez PVC.

Siemens vyvinul nové typy káblov bez prímesí PVC (Simaclean).
Švajčiarska firma Datwyler vyrába káble na prenos dát z polypropylénu a polyetylénu.

V novej budove Berlínskeho múzea židovskej kultúry sú všetky vedenia bez PVC káblov.

India v r. 1998 zakázala spaľovanie PVC v spaľovniach nemocničného odpadu.

Česká republika zakázala obaly z PVC od r. 2008.

Mnoho nemocníc v krajinách EÚ a USA nahrádza medicínske pomôcky z PVC inými alternatívnymi materiálmi, napr. polyuretanom (firma Nutricia, B. Braun).

Ústredná nemocnica v Grenaa (Dánsko) nahradila 95 % svojich pomôcok z PVC inými alternatívami.

Nemeckí výrobcovia zdravotníckych potrieb Braun-Melsungen a Fresenius odstránili zo svojich výrobkov obaly z PVC. Ponúkajú aj niekoľko výrobkov označených "bez PVC".

Firma Terumo (Japonsko) od septembra 1999 ako prvá vyrába dialyzačné vaky z polypropylénu.

Spoločnosť Baxter International sa venuje rozvíjaniu a zavádzaniu náhrad svojich súčasných pomôcok pre vnútrožilové použitie takými, ktoré neobsahujú PVC.

Universal Health Services - tretí najväčší zdravotnícky dodávateľ v USA, oznámil zámer postupného nahradenia výrobkov z PVC alternatívnymi nepoškodzujúcimi životné prostredie

Tenet Healthcare Corporation - druhá najväčšia zdravotnícka firma z USA, sa zameria na vyhľadávanie takých dodávateľov, ktorých výrobky neobsahujú PVC.

Firma Bayer prikročila k výmene obalového materiálu z PVC za obaly z polypropylénu (PP), ktoré lepšie zabraňujú vlhkosti než pôvodné.

Takeda Chemical Industries, najväčšia japonská farmaceutická spoločnosť, odstupuje od fólií z PVC a nahrádza ich obalmi z polypropylénu.

Program postupného vylúčenia PVC a jeho nahrádzania inými materiálmi vo svojich produktoch oznámili svetoznáme spoločnosti, ako napr.: Mercedes, Sony, LEGO, IKEA, AEG, NIKE, Marks and Spencer, Ravensburger, Erotunel a ďalšie.

Skládkovaním PVC sa vylúhujú škodlivé prísady (stabilizátory a plastifikátory). Ftaláty sa rozkladajú aj v čistiarniach odpadových vôd iba čiastočne, koncentrujú sa na stabilných látkach a môžu sa dostať do životného prostredia, kontaminovať podzemnú vodu. Pri náhodných požiaroch na skládkach sa spaľuje skládkový plyn a v dôsledku toho nastáva aj uvoľňovanie dioxínov. Okrem dioxínov sa z PVC uvoľňujú aj ťažké kovy, napr. v podobe zlúčenín olova, klasifikované podľa smernice EÚ ako ekotoxické. Aj kadmiové stabilizátory sú toxické.

Pre obsah chlóru je odpad z PVC hlavným zdrojom tvorby dioxínov v spaľovniach (Európska komisia odhaduje, že ca 50 % chlóru v spaľovniach pochádza z PVC). Dioxíny zo spaľovní sa dostávajú do životného prostredia v podobe plynov, odpadových vôd a znečisteného popola. Dioxíny sú zaradené medzi 12 najprudších jedov a spôsobujú: poškodenie a poruchy imunitného systému.

 

Ste

Pocitadlo.sk

. navstevnik tychto stranok 2024-04-16 20:24:56 Type: E_STRICT Msg: Non-static method JResponse::sendHeaders() should not be called statically File: /home/tr015300/www_root/libraries/joomla/environment/response.php Line: 206